Se och göra

Vackra Torsby lockar naturälskare, rallyentusiaster och skidåkare från när och fjärran och trakten är lika särpräglad som den en gång var på skogsfinnarnas tid

Vad kan man hitta på i Torsby?

Stora delar av kommunen består av skog, vildmark och gamla finnbygder i form av gamla säterstugor. I skogarna hittar du älg, rådjur, varg, lo och en och annan björn. Fina fiskevatten finns också. Du kan plocka lingon, blåbär och hjortron. Förr flottades det timmer på Klarälven, idag finns det företag som ordnar flottfärder på älven.

Kommunen är stor till ytan; från Torsby i söder vid övre Frykens norra ände och längst upp till Långflon i norr är det ca 14 mil. I väster gränsar kommunen mot Norge. Det är 3 mil till riksgränsen, 7 mil till Kongsvinger och 18 mil till Oslo.

För mer tips se gärna www.visittorsby.se eller fråga oss som jobbar på hotellet.

Friluftsliv och träning

Det finns gott om möjligheter till skidåkning i kommunen både utför och på längden. I norra delen ligger Branäs och närmare Torsby hittar du Hovfjället som företrädesvis erbjuder utförsåkning.

Bland de ställen du har bra skidåkning på längden kan nämnas Långberget och Mattila samt Valbergsområdet i Torsby tätort. I Valbergsområdet kan du också åka längdskidor året om (nästan…) i Sveriges enda riktiga skidtunnel. Ortens gymnasieskola, Stjerneskolan, har riksintagning av elever med inriktning på bl a längdskidåkning och skidskytte vilket borgar för bra preparerade spår i Valbergsområdet.

Bra möjligheter för träning. Ta med dig joggingskorna och ta en tur innan frukost. För den som känner sig manad finns många och olika tuffa utmaningar i Valbergsterrängen, där det finns många markerade spår. Det finns flera sportcenter, bl a Puls som ligger mitt i Torsby. Vid Stjerneskolan finns också en fin simhall (Torsbybadet) med bl a tempererat bad och aktiviteter för barn, en relaxavdelning och ett gym. Vill man simma utomhus så finns många vackra badsjöar i omgivningarna.

Jakt, fiske och motorsport

Jakt och fiske är stort bland befolkningen på orten och älgjaktsveckan benämns på sina håll för ”heliga veckan”. Så även motorsport.

Svenska Rallyt har deltagit med sträckor i kommunen under många år och Torsby är under en treårsperiod (2017-2019) huvudort för hela arrangemanget. Svenska Rallyt genomförs under februari månad. I början av juli arrangeras VM i Rallycross i Höljes som ligger i norr. Det är också ett stort arrangemang som drar ca 40 000 åskådare under de dagar det genomförs. Torsby kommun tillhör en av de biltätaste kommunerna i landet, vilket också kanske säger något om det stora bilintresse som finns här. Många har gamla bilar som de vårdar ömt och tar ut och visar upp vid olika tillfällen. Bl a under Graneviksdagarna som infaller i början av juni månad. Vid Torsby Herrgård finns också ett fordonsmuseum.

Kultur

Det finns ett finnkulturarv i kommunen i form av många fina finngårdar där du på flera ställen kan äta motti och fläsk under sommaren. Det kan vara väl värt att testa… en värmländsk specialité enligt många.

I Lekvattnet kan man gå sjutorpsleden, en 8 km lång vandringsled. Vandringsleden går bland sju finntorp som ger en representativ bild av hur de skogsfinska boplatserna såg ut. I Lekvattnet finns även ett finnskogscentrum. Torsby Finnskogscentrum har av Wermländska sällskapet i Stockholm utsetts till årets kulturpristagare 2017.  Som kuriosa kan nämnas att man även uppmärksammats med ett internationellt arkitekturpris för hur man återanvänt en gammal byggnad, i det här fallet en nedlagd gammal skola och hur man skapat en ny spännande fasad.

Runt Sahlströmsgården i Utterbyn finns ett konstnärsarv där man har guidade visningar sommartid. I Utterbyn finns också Bovilgården, ett unikt konstnärshem med teckningar och skulpturer från golv till tak. I nära anslutning finns även Utterbyns natur- och kulturvandringsled.

Under påsken genomförs årligen Övre Frykens konstrunda där båda dessa gårdar bland mycket annat finns att besöka Det finns en liten biograf i centrum som heter ”Stjärnan” där det är mysigt att slinka in och se någon film om det är dåligt väder. Midsommartid kan du uppleva ett traditionellt midsommarfirande i Torsby centrum och vid Kollsbergs hembygdsgård. För den som är intresserad av släktforskning finns ”Emigration och Historia”, en ideell förening med säte i Östmark som arbetar med släktforskning och lokalhistoria.

Shopping

I Torsby centrum bor drygt 4 000 invånare. Det är en liten ort men har trots det ett påfallande stort utbud av butiker i centrum.

I hotellet finns även en present-/inredningsbutik. Matvarubutiken Toria har under flera år utsetts till Sveriges bästa ICA Supermarket. Det finns lokala mathantverkare i kommunen som erbjuder rökt lax, ostar, hemgjord choklad, glass mm.

Andra helgen i september varje år anordnas ”Torsby Marknad” under dagarna tre i centrala Torsby, en stor knallemarknad, som är Nordvärmlands största folkfest.

Tips på matställen

Liao´s Dynasty

Kinarestaurang med alkoholrättigheter

Telefon: 0560-711 80

Öppettider:

Måndag stängt
Tisdag – torsdag 11.00 – 21.00
Fredag 11.00 – 22.00
Lördag 12.00 – 22.00
Söndag 12.00 – 21.00

Zolboo´s Sushi & Ramen

Telefon: 073-8743839

Öppettider:

Måndag stängt
Tisdag – fredag 11.00 – 21.00
Lördag 12.00 – 21.00
Söndag 12.00 – 20.00

La Strada Pizzeria

Telefon: 0560-688 810

Öppet dagligen: 11.00 – 21.00

Oregano

Pizza, husmanskost, kötträtter mm – alkoholrättigheter

Telefon: 0560-71125

Öppet dagligen: 11.00 – 21.00

Strikeout

Bar & restaurang

Telefon: 072-2264129

Öppettider:

Måndag stängt
Tisdag – torsdag 17.00 – 22.00
Fredag 11.00 – 23.00
Lördag 11.00 – 01.00
Söndag 14.00 – 21.00

Wienerkonditoriet

Telefon: 0560-101 39

Öppettider:
Måndag – fredag 07.30 – 18.00
Lördag 09.00 – 15.00
Söndag 11.00 – 15.00
Helgdagar 10.00 – 15.00